Piece konwekcyjno-parowe
Sterowane mikroprocesorowo piece konwekcyjno parowe. Zastępują one kilka tradycyjnych urządzeń kuchennych, podnoszą jakość walory smakowe przygotowywanych dań.
Podstawę współczesnej, dobrze zorganizowanej kuchni stanowią nowoczesne urządzenia,
wśród których pierwsze miejsce zajmują sterowane mikroprocesorowo piece konwekcyjno parowe.
Zastępują one kilka tradycyjnych urządzeń kuchennych, podnoszą jakość walory smakowe przygotowywanych dań.
Optymalizują organizację pracy w kuchni, poprawiając efektywność działań przy rozsądnym poziomie zatrudnienia.
Piece konwekcyjno-parowe wyróżniają się znaczną wartością użytkową i wygodną, prostą obsługą.
Można w nich przygotowywać równocześnie wiele potraw.
Bez pieca umożliwiającego obróbkę potraw gorącym powietrzem i par ą wodną nie obejdzie się dziś żadna kuchnia,
która chce pracować racjonalnie, z niskim zużyciem energii.
Piece konwekcyjno-parowe to zawsze gotowi do pracy pomocnicy,
którzy ułatwią i przyspieszą pracę kucharzy, zastępując ich w wielu czynnościach.
Nowością w piecach konwekcyjno-parowych jest podłączenie do PC,
które służy jako punkt kontrolny do utrzymania norm HACCP.
Wynikiem tego jest powstrzymanie rozwoju niepożądanych bakterii przy obróbce termicznej artykułów spożywczych.
Piece konwekcyjno-parowe służą do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw.
Surowce można poddać obróbce w następujących reżimach: gorące powietrze, para,
kombinacja pary i gorącego powietrza, gotowanie delta T, pieczenie przy niskiej temperaturze (NT).
zaletą pieca podczas obróbki cieplnej jest: minimalne zużycie wody, tłuszczu, nieprzenikanie zapachów różnych potraw,
zachowanie witamin i minerałów, oszczędność miejsca i czasu.
Dzięki możliwości sterowania wilgotnością w komorze gotującej osiągamy maksymalną oszczędność na wadze przygotowywanych potraw.
Do kolejnych funkcji pieca należy rozmrażanie pokarmów, garowanie, pasteryzacja,
suszenie owoców i inne technologiczne procesy. Zaletą jest możliwość zastosowania sondy termicznej do potraw,
w których bardzo ważne jest osiągnięcie dokładnej temperatury w środku.
Wszystkie obróbki cieplne i kombinacje programów możemy zaprogramować do pamięci pieca
i proces ten przebiega potem automatycznie.